úterý 13. května 2014

2. Andělská čajovna (Praha)


Včerejší recenze z Vinohrad… ještě voní!

                Člověk míní, andělé v čajovnách mění. Chtěli jsme vám, milí čtenáři, původně přinést reportáž z čajovny Na Cestě, protentokrát ji však vynecháme a podíváme se na jinou vinohradskou čajovnu, a sice tu, která nese přívlastek „andělská“. (Nebudeme se zde raději rozšiřovat o tom, že za zmatek může Luky, který si doma zapomněl poznámky.) A teď již čtěte pozorně, neboť Andělská čajovna se v mnoha ohledech stane měřítkem pro srovnávání dalších podniků.

                Andělskou čajovnu jsme navštívili již mnohokrát, leží totiž asi 150 metrů od našeho pronájmu v Lípové. Naposledy tomu tak bylo v pondělí 12. 5. 2014 v rámci happy hours od 13:00 do 16:00. V čem spočívají ony šťastné hodinky? 1 + 1 vodnice zdarma! Něčemu takovému jsme jako milovníci dýmek nemohli odolat a těšili jsme se každý na své osobní pokouřeníčko. Obsluha je zde pokaždé jiná – včera to byla milá slečna, zprvu lehce zmatená ohledně akcí, ale jinak příjemná. Dokonce nám poradila, „jak na vodnici“. S úsměvem jsme vyslechli nám již dobře známé postupy. Andělskou čajovnu často navštěvují i cizinci. Při konverzaci se zde cítíte velmi svobodně. Atmosféru podbarvuje on-line jazzové rádio s hudbou více než kvalitní.

Mlsáme. Zdravě

                Z nabízených nápojů jsme včera ochutnali tmavě rudé, ledové Karkade (55 Kč) a zelený Matcha drink (65 Kč, isic: 59 Kč), rovněž studený. Karkade, čaj z květů ibišku s kousky pomeranče, byl chlazený ledem a slazený třtinovým cukrem. „Nic podobného – tak lahodnou a plně ovocnou chuť – jsem nikdy nikde neochutnal!“ vykřikoval nadšeně Luky. Zuza byla se svým Matcha drinkem (japonský zelený čaj s maracujovým sirupem) neméně spokojená: „Jemná nasládlá chuť a osvěžující energie.“
                Andělská čajovna nabízí pestrý tabákový list; kouřit lze různě drahé a kvalitní tabáky. My upřednostnili značku Jeff's 7 Elements (+ 2 uhlíky, cena 130 Kč, isic: 110 Kč). Vybrali jsme tabáky s příchutí vodního melounu a bílého hroznu. Vodní dýmky zde mají zajímavé gumové šlahouny a stylové skleněné náustky, skrz které lze spatřit proud dýmu. Stačí, když řekneme „vrchol umění přípravy vodních dýmek, jak jsme je zatím poznali“?
                Kapitolou sám pro sebe je oblíbený ořechový zákusek Louskáček, dovážený z malé domácí pekárničky, kde jej připravují z poctivých surovin. Na Lukyho vkus se podává v moc malých porcích, ale Zuza na něj nedá dopustit. „Aspoň trochu zdravější mlsání,“ říká a má pravdu.

N. N. R. – naprosto nezaujatí recenzenti

                Andělská čajovna je prostorná, vzdušná. Tři úrovně kaskád skýtají dost míst pro sezení i válení se. Obvykle je zde plno až polo-plno, ale místo se vždy najde. Lze si vybrat světlé prostory s denním světlem, nebo intimní přítmí. Záleží na vás. Prostředí je čisté, minimalisticky jednotně vybavené, souměrné. Nábytek je vyřezávaný z kvalitního dřeva, stejně jako doplňky chytře ukrývající radiátory a kabely. Čajovna zároveň slouží jako výstavní a prodejní síň obrazů, nabízí šperky, kaleidoskopy, konvičky, dýmky, čaje a tabáky k prodeji. Konají se zde vystoupení břišních tanečnic. Toalety jsou diskrétní, cestu k nim najde každý, netřeba se ptát obsluhy. Místnost je dobře odvětrávaná, nezůstává zde těžký vzduch po dýmkách, ani jiný nepříjemný zápach.
Mohli bychom vyjmenovat tisíc dalších detailů, co se nám v Andělské čajovně líbí (koberce, svíčky, lustry, nástěnná malba, polštáře), ale uzavřeme výčet tvrzením, že Andělská čajovna je podnik přesně podle našeho gusta, nejlepší v okolí. Rádi se sem často vracíme právě proto, že intuitivně cítíme, že zde myslí na zákazníky jde jim o naše pohodlí. Tak výhodným cenám s množstvím akcí pro studenty se v centru Prahy ani nechce věřit. Tím končí vyčerpávající kladná recenze, za kterou nám nikdo nezaplatil. Naopak, jsem moc rádi, že jsem hned zpočátku našeho čajovnového blogování získali reprezentativní vzor k následujícímu srovnávání. Příště se snad podíváme i mimo Prahu, do některé z čajoven na malém městě. Ale bacha, Luky! Radši nic neslibuj… J

Na konec jukněte na naše číselné hodnocení (od 0 do 10 bodů… 10 = nejlepší):
1)      Jak nám chutnalo?
Karkade… L: 9,5
Matcha… Z: 8,5
Jeff's 7 Elements, vodní meloun… Z: 8
Jeff's 7 Elements, bílý hrozen… L: 9

2)      Jak se nám pobylo?
Prostředí… 9
Obsluha… 8
Kvalita/cena… 10


Průměrně… 8,86 z 10
Andělská čajovna
Ječná 26/515, Praha

Žádné komentáře:

Okomentovat