úterý 24. června 2014

7. Čajovna-Vinotéka (Lovosice)




Tak trochu jiná, prázdninová recenze do po- i nepohody


Ahoj kamarádi! Taky už máte prázdniny jako (čajovna)MY? Přichystali jsme pro Vás 1. letní recenzi. Tedy spíše takové vyprávění. Upozorňujeme předem, že nebude vůbec objektivní, neboť je z podniku, ke kterému máme velmi těsné vazby. Řeč je, jak jinak, o multifunkčním prostoru Čajovna – Vinotéka – Minibiograf Lovosice. Čili náš domácí přístav, jediná pravá Čajovna s velkým Č.

                Začalo to úplně klasicky, prototypicky, čajovnově… (Luky vzpomíná:) Bylo nám kolem 15 let a neměli jsme v Lovosicích vedle bowlingu co dělat a kam jít. Možná stejný problém trápí i dnešní lovosickou mládež, nevím. Chyběl nám prostě nějaký „volnočasový klub“, kam by se dalo navečer zajít s partou přátel a za málo peněz poměrně dlouho pobýt, pokecat, socializovat se i bez Facebooku. Něco jako Eric Forman's Basement.

Štěstí jsme našli v Čajovně


                A pak se objevila Čajka. Nebo jsme my objevili ji? Prostě byla tu pro nás a vzpomínám si, jak jsme dokonce ze školy VOLALI!!!, abychom si zarezervovali to největší, zadní ležení. Z naší třídy chodila celá parta, někdy i 8 lidí, a zdaleka jsme nebyli jediní. Tváře, které nás tenkrát obsluhovaly, už si všechny ani nevybavuju. A čaj, který jsme nikdy nedokázali ocenit, se nazýval Yogi Power. Tehdy stačilo pozorovat kouzelná, měnící se světla na stropě a člověk se hned cítil jako planeta. Jenže jak jsme dospěli, otevřely nám své náruče prachsprosté knajpy-nalejvárny a na Čajku jaksi nezbyl čas. Jen ve skrytu duše jsme na ni vzpomínali a doufali, že štafetu po nás převezmou nové patnáctky.

                Po několika letech (to už Luky poznal Zuzu a tým ČajovnaMy byl kompletní) nás hospody částečně omrzely; někteří z nás dokonce sem tam koketují s abstinencí! Zkrátka, podvědomě a pomalu jsme opět tíhli k Čajovně. Došlo k proměně. Z podniku se stala Čajovna – Vinotéka – Minibiograf. Asi to bylo způsobeno i tím, že jsme ztratili onu nadšenou, puberťáckou optiku, ale zdálo se, že Čajovna na tom není nejlépe. Prostory většinou prázdné (bez hostů), reálné zásoby neodpovídající nabídce na lístku a velké ležení si natrvalo zarezervovala plíseň a krámy… Ale nebojte se, milé děti, pohádka zdaleka nekončí!

Lovosická přítomnost


                Z našeho pohledu je na tom Čajovna v poslední době skvěle. Prostory se dávají do kupy, změnila se obsluha, na nabídce už záleží. V Čajce teď pracují kamarádky Ája, Pája, Míša, Romča, Klára a z podniku se stala naše oblíbená klubovna, jakou jsme si vždycky přáli mít. Klubovna s velkým množství dobrot! Dokonce už je na světě i dcerka – Vinotéka v Třebenicích. Uspořádali jsme v Čajovně už několik koncertů akustického tria Šavlozubý ponožky i autorské čtení undergroundových básníků.

                Nedokážu to odhadnout, ale myslím, ale myslím, že jen naše nadšení Čajovnu nespasí. Proto se přidejte i Vy! Dnes nebudeme konkrétně bodovat, budeme DOPORUČOVAT: udělejte si hezké léto a alespoň jednou (spíše několikrát, mnohokrát!) se v Č-V-M stavte na čaje ze světa, vína z Čech, domácí limonádu či vodní dýmku. Není to nejlepší čajovna, ve které jsme kdy byli, ale jako jediná je doopravdy naše. A za to získává plných deset bludišťáků! Víme, že si ji oblíbíte i Vy. Tak se stavte a třeba se potkáme. Nashle v létě.

Žádné komentáře:

Okomentovat